Merhabalar, günümüz ekosisteminde teknolojik girişimciliğin pastadan büyük pay aldığı günleri yaşamaktayız. Dünya ile paralel şekilde ülkemizde de gün geçtikçe girişimcilik ekosistemi hızlı bir ivme kazanmakta olduğu aşikâr. Tam olarak bu ekosistemin merkez üssü olmaya aday JUSTWork platform olarak teknolojinin nabzını tutma yolunda ilerliyor.
Dünyada ve Türkiye’de teknoloji tabanlı girişimcilik adına neler var diyerek sizlerle çok yakın bir tarihte startups.watch tarafından yayınlanan raporlardan kesitler sunacağız. Ülkemizdeki mevcut durumu sunarak global ekosistemin de durumuna bakacağız.
Girişimcilik demişken startupların içinde bulunduğu handikapları, finansal ve yönetsel olarak ihtiyaç haritaları ve buna dair çözümleri ilerleyen yazılarımda sizlerle paylaşacağım. Belki de kısa bir jenerik cümlesi olarak şunu ifade edebilirim “Sevgili startuplar tüm ekosistem size yardım etmek için hazır bekliyor önemli olan siz bunun farkında olun ve yeter ki değer yaratan, çevreye duyarlı sürdürülebilir işlere imza atın.” Bu söylediklerimde amacım, imkanların çok olduğunu hatırlatmak ve aynı zamanda startupların survive yaşadıkları bu geçiş sürecinde onlara bir ışık yakmak.
Startups.watch tarafından yayınlanan 2022-3. Çeyrek raporundaki genel durum tablosuna hızlıca bakacak olursak;
- 2022'nin ilk 9 ayında (Ocak-Eylül) tohum, erken ve sonraki VC (Venture Capital) aşamalarında 208 adet yatırımın toplam 1 milyar 495 milyon dolar yatırım alarak tüm zamanların rekoru kırıldı.
- 2022/3. çeyrek’de (Temmuz-Eylül) başlangıç, erken ve sonraki V.C aşamalarında 55 anlaşmaya 90 milyon dolar yatırım yapıldı.
- Anlaşma sayısı açısından; Fintech, SaaS, Game, AI ve Marketplace, 2022'nin ilk 9 ayının en önemli sektörel alanları oldu.
- 2022/Üçüncü çeyrekte 3 büyük işlem, tüm işlemlerin % 67'sini oluşturdu. (Vavacars, Appsilon, Oplog)
- 2022'nin ilk dokuz ayında 208 yatırımın 52'sinin kurucusu kadın oldu.
* Startups.watch
- 2022'nin ilk 9 ayında rekor sayıda GSYF (Venture Capital Investment Fund) kuruldu.
- 2022'nin üçüncü çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre anlaşma boyutu %28 ve anlaşma sayısı %38 azaldı
- çeyrek beklentileri dikkate alındığında 2022 yılı işlem sayısının 2021 yılının oldukça gerisinde kalacağı tahmin edilmekte. Bu durumu küresel bazda yaşanan pandemi sonrasındaki resesyon ve yüksek enflasyon ile birlikte düşündüğümüzde olağan bir durum olarak görebiliriz.
* Startups.watch
- Küresel girişim ekosistem finansmanının bir önceki çeyreğe göre %34 azalmasıyla 2022/3.çeyrekte yavaşlamaya devam ettiği aşağıdaki tablodan görülmekte.
* CB Insights Research
KÜRESEL LİGDE OYUNU DEĞİŞTİREN ÜLKELER ARASINDA: TÜRKİYE
- 2022'nin ilk 9 ayında oyun yatırımı adeti düşmesine rağmen yatırım tutarında tüm zamanların rekorunu kırarak, en çok yatırım yapılan 3. ülke oldu.
- 2022'nin ilk dokuz ayında her 5 işlemden 1'ine yabancı yatırımcı katıldı.
- Değerlemeleri 100 milyon doları aşan 5'ten fazla oyun girişimi exit yaptı.
Türkiye, oyun sektöründe küresel oyuncular arasında yer alarak, dikey yönde yükselişte olduğu oyun ekosisteminde aktif rol olarak oyunu değiştirenlerden oluyor.
* T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Startups.watch
EKOSİSTEMİN BÜYÜYEN YILDIZI: FINTEKLER
Türkiye Fintech sektöründe ise; oyun sektöründen sonra, küresel şampiyonlar üretme açısından ilk 5 içerisinde yer almaya devam ediyor. 29 Kasım 2022 tarihli güncel verilerde Türkiye’de aktif olarak 615 fintek şirketi varlığını sürdürmektedir. Aşağıdaki tablodan da anlaşılacağı ülkemizde Growing Star olmaya aday Fintech endüstrisini görmekteyiz.
* T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Startups.watch
Son dönemde gerek üniversiteler tarafından kurulan teknoparklar, devlet tarafından sağlanan hibe ve teşvikler, gerekse özel sektörde bulunan çözüm ortaklıkları ile girişim camiasının değer üretmesine çeşitli katkılar sunulmakta olduğunu görmekteyiz. Bu sağlanan platformlar ile üretkenlik arasında oluşan doğru korelasyon sonucunda girişimcilik ekosisteminde daha çok başarılara imza atılması bekleniyor. Yerelden global girişimciliğe emin adımlarla yatırım alan startuplarımız global girişimcilik dünyasında hızla yer alarak ülkemizi gururla temsil ediyorlar. Bu ekosistemin nabzını tutmaya devam edeceğiz.
Emel ÖNCEL
oncel.emel@gmail.com